Barman-halloween

RULLES VINSATS BRUKSANVISNING

Bruksanvisning på Rulles 2-veckors vin

Bruksanvisning på Rulles 2-veckors vin

Instruktioner: Rulles 2-veckors vin

Gör gott eget vin idag! Drickfärdigt inom 7 dagar. Ger 23 liter färdigt vin (ca. 28 flaskor) med 11-14% alkoholhalt.

För att brygga 7-veckorsvin behöver du: Jäskärl 25 L, Jäsrör, Hävert, Omtappningskärl, vatten.
-

Här hittar du instruktioner fär hur du enkelt brygger ditt egna 2-veckors vin:

  1. Blanda druvsaften (5 liter) med 8 liter varmt kranvatten i en väl rengjord damejeanne. Fyll på med 10 liter kallt kranvatten. Skaka om noga. Temperaturen bör nu vara 25—30 grader. Tillsätt vinjästen — påse 1, låt stå 10 minuter och skaka om ordentligt. Sätt på jäsrör och låt stå i jämn temperatur, inte under 20 grader.

  2. Jäsningen tar c:a 10 dagar, sedan slutar det bubbla ur jäsröret, vinet börjar klarna vid ytan och smakar inte Iängre sött. Detta gäller vid ovan angivna temperaturer. Är de lägre, tar jäsningen längre tid. För att vara helt säker på att vinet är utjäst, provar Du med en jäsningsmätare. Den ska visa - (minus) 5 öchsle för ett helt torrt vin.
    Kontrollera and att vinet är utjäst - med jäsningsmätare eller avsmakning - innan Du stoppar jäsningen. Att det slutar bubbla ur jäsröret är ingen garanti för att vinet är färdigjäst. Ett litet Iäckage ger samma verkan - kolsyran pyser ut vid sidan av jäsröret.

  3. Tappa om vinet till ett rent kärl. Tillsätt jässtopp — påse 2 och skaka ur kolsyran ur vinet. Skaka flera gånger med 15-30 minuters mellanrum.

  4. Röd- och rosevin: Dessa viner klarnar av sig själva. Låt vinet stå 3-4 dagar eller tills det har klarnat helt. Tillsätt absolut inga klarningsmedel. Vitvin och Riesling: Tillsätt klarning - påse 3 och skaka om. Tillsätt klarning - påse 4 (samt påsen med Riseling- arom om Du gör Riesling). Skaka om noga och ställ vinet på ett bord för att underlätta tappning. Klarningen tar 1-2 dagar.

.

Tips när du brygger eget vin:

Var noga med att rengöra jäskärl och alla tillbehör, särskilt jäskärl, flaskor och ev kapsyler som stått fuktigt eller med vatten i en längre tid. Använd Glasrens, maskindiskmedel eller målarsoda, inte flytande diskmedel. Skölj noga med vatten. Med noggrann rengöring slipper Du vildjäsning. Även med de bästa råvaror blir vinet sämre om det infek- teras. Ren jäsning ger ren smak.

Druvsaften skall hålla c:a 82 öchsle efter utblandning med vatten, men före jäsning (kan kontrolleras med jäsnings- mätare). Om inte är den inte tillräckligt omblandad alter- nativt har för mycket vatten tillsatts.

Det kan ta upp till 1—2 dagar innan jäsningen blir märkbar beroende på vattenkvalitet mm. Det är viktigt att druvsaf- ten inte har för låg temperatur i starten — följ receptet. Skaka gärna om några gånger dagligen de första dagarna så underlättas jäsningen, men se upp så det inte skummat över. Om inget bubblande märks i jäsröret inom två dagar bör Du kontrollera att inte jäskärlet läcker vid jäslock/ jäsrör.

Att jäsningen pågår syns på skummet som bildas på mustens yta, och hörs på det brusande ljudet. Mäter man öchsletalet med några dagars mellanrum sjunker mätaren allt djupare = lägre öchsletal.

Det är viktigt att skaka ur kolsyran ur det färdigjästa vinet. Så Iänge det innehåller kolsyra klarnar det sämre och får en bismak av jäst.

Vinet får normalt en alkoholhalt på 11,5%. Vill du ha högre styrka kan du tillsätta 1/2 kg socker under punkt 1 (lös sockret i varmvattnet). Alkoholhalten ökar då till c:a 13%, men notera att jäsningen tar Iängre tid och att vinet kan bli litet sött.

Med jäsningsmätarens hjälp kan man beräkna alkoholhal- ten enligt följande: Startvärde (normalt 82, högre om socker tillsatts) minus slutvärde (normalt -4) dividerat med 7,5. Alkoholhalt = 82 - (-4) / 7,5 = 86 / 7,5 = 11,5 %

PRENUMENERA PÅ BARKINGS NYHETSBREV

Prenumenera på nyhetsbrevet för att ta del av Drinktips,
Nya drinkmixar, Tävlingar & Rabattkoder:

  • ?
  • ?
  • ?
  • ?
  • ?
  • ?
  • ?

PRENUMENERA PÅ BARKINGS NYHETSBREV

Prenumenera på nyhetsbrevet för att ta del av Drinktip, Nya drinkmixar, Tävlingar & Rabattkoder:

  • ?
  • ?
  • ?
  • ?
  • ?
  • ?
  • ?

Sidkarta | Cookies | GDPR | Sök | Alla rättigheter reserverade Barking AB © 2024 | Webb: Precis i Yodo CMS

Om cookies och datainsamling

Enligt lagen om elektronisk kommunikation, som trädde i kraft den 25 juli 2003, ska alla som besöker en webbplats med cookies få information om att webbplatsen innehåller cookies, vad dessa används till och hur cookies kan undvikas. Vår webbplats är skapad med publiceringssystemet Yodo, och använder sig av så kallade "tillfälliga cookies" eller "session-cookies" som lagras tillfälligt och försvinner när du stänger ned din webbläsare.

Ifall du loggar in till vår webbplats, så används även så kallade "varaktiga cookies", som sparas på din dator i upp till trettio dagar, eller tills dess att du själv raderar dem. En varaktig cookie används också för att komma ihåg ifall du valt att stänga den ruta som informerar om att cookies används på webbplatsen.

Cookies används dels för att optimera webbplatsens funktion och anpassa den efter dina önskemål, dels för att kunna analysera statistik så att vi kan göra webbplatsen bättre för dig som besökare och kund. Webbplatsens funktionalitet är dock ofta, till viss del, beroende av tillfälliga cookies (exempelvis för att du ska kunna lägga artiklar i varukorgen, genomföra köp, för att du ska kunna hålla dig inloggad, eller för att förhindra spam i kontaktformulär).

Om du vill undvika cookies kan du konfigurera din webbläsare så att cookiefilerna inte laddas ner i din dator. Tillfälliga cookies är, som ovan framgått, dock nödvändiga för att navigera på vår webbplats.

Den data som lagras i våra cookies används endast för att rent tekniskt kunna möjliggöra användandet av våra tjänster. Vi sparar ingen personlig information i cookies på besökarens dator.

Utöver våra egna cookies så kan förstapartscookies från Google Analytics 4 (i enlighet med rådande GDPR-lagar) förekomma. Detta för att spara besöksstatistik, i syfte att kunna optimera vår webbplats och närvaro på nätet.

Ja eller Nej till cookies?

Du kan själv acceptera att ta emot cookies eller inte. Webbläsare som Internet Explorer, Firefox, Safari, Chrome och Opera tar emot cookies automatiskt, men du kan ändra dina personliga inställningar så att du inte accepterar Cookies. Om du väljer att stänga av möjligheten att ta emot cookies så kommer många webbplatser inte kunna ses eller utnyttjas maximalt.

Hur stoppar jag cookies?

Din webbläsare ger dig möjlighet att blockera cookies. Olika webbläsare och versioner av webbläsare fungerar på olika sätt, och kan skija sig åt i hur man ändrar dessa inställningar. Nedan finns länkar till instruktioner för några av de vanligaste webbläsarna:

Datainsamling och datalagring

Webbplatsen kan använda sig av Google Analytics och liknande tjänster för att samla in data om ditt besök på webbplatsen. Ingen personlig data sparas, utan endast information om själva besöket i sig, det vill säga länkklick, sidvisningar, hur länge en viss sida har visats och liknande. Informationen kan användas av oss för att analysera hur besökare använder vår hemsida, samt för att i framtiden kunna förbättra och optimera innehåll och funktion på hemsidan. Informationen kan också användas av Google (eller motsvarande leverantör) för att optimera information och annonser, så att du får mer relevanta/personliga sökträffar eller annonser i leverantörens övriga tjänster.

Har du vidare funderingar kring hur cookies och datainsamling används på vår webbplats, vänligen kontakta oss!

Stäng

Denna webbplats använder cookies
Vi använder cookies och datainsamling i enlighet med rådande GDPR-lagstiftning för funktion och bästa möjliga upplevelse för den här webbplatsen.
Du behöver godkänna detta som besökare - Läs mer här »

Acceptera alla Endast nödvändiga